Play anno 2023: Grand Cru entertainment, met de smaak van gedurfd vakmanschap

In 2022 voorspelde programmadirecteur Annick Bongers de opmars van de bewuste tv-kijker en zie: meer dan ooit kijkt de Vlaming waar, wanneer en hoe hij dat wil. Vorig najaar stonden de programmatie en de commerciële politiek al in het teken van het on demand kijken en ook in 2023 gaat Play Media op dit elan door.

We zagen afgelopen seizoen al dat on demand kijken minstens even belangrijk is geworden als live kijken. Zeker bij de iets jongere en actievere kijkers die wij hebben. En in plaats van dat on demand kijken proberen af te remmen, hebben we het omarmd. We hebben sterke content, gemaakt door de beste talenten. Drive en vakmanschap zijn hier in overvloed. We hebben veel must see titels en komen met nieuwe prikkelende programma’s.
—   ANNICK BONGERS, PROGRAMMADIRECTEUR PLAY MEDIA

In het Play-aanbod zit alvast een rijke mix met vertrouwde titels en gloednieuwe formats.

Programma's als  De Slimste Mens Ter Wereld, James De Musical, De Verhulstjes, De Mol, Café De Mol, Viva La Feta, Mijn Slechtste Beste Vriendin, The Sky Is The Limit: All Stars, Klopjacht, De Tafel Van Vier, Extreme Makeover Vlaanderen, Big Brother, Stukken van Mensen, Huizenjagers, De Rechtbank, Niveau 4, Scheire en de Schepping, (Junior) Bake Off Vlaanderen, Nonkels en Over De Oceaan hebben hun meerwaarde al lang bewezen en keren uiteraard terug in het aanbod van Play.

Recht Naar De Gevangenis

Maar er komt ook een pak gloednieuw werk aan.  Zo brengen we actua - maar dan op onze manier - met de reeks ‘Recht Naar De Gevangenis.  Zes justitie-professionals, onder wie een gevangenisdirecteur, een rechter en de Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne zelf, laten zich vier dagen lang opsluiten om de werking van de nieuwe gevangenis van Haren te testen en te ondergaan. Ze delen hun cel met ex-gedetineerden en krijgen ruimschoots te tijd om na te denken over de rol van een gevangenis.

We kijken ook uit naar de documentairereeks Shaloom Allemaal!  Reportagemaker Diederik Van den Abeele ging gedurende 2,5 jaar dagelijks op pad in de Joodse wijk van Antwerpen en mocht unieke portretten maken van het leven in de Joodse gemeenschap, zowel op straat als achter gesloten deuren.

In 2023 mikt Play4 nóg breder, met bijvoorbeeld nieuwkomer Patiënt Dompi. Dominique Van Malder, roepnaam Dompi, kennen we als goedgezinde presentator en acteur. Maar de overtollige kilo’s wegen en na jaren diëten en onvermijdelijk weer bijkomen, overweegt hij een drastische oplossing: een Gastric Bypass. In Patiënt Dompi volgen we zijn medisch traject maar we zijn ook getuige van de emotionele weg die hij aflegt op weg naar een nieuw lichaam en een nieuw leven.

In De Expeditie - Groenland maken Tine Embrechts, Joris Hessels, Viktor Verhulst, Sven Mary, Lynn Van Royen, Jinnih Beels, Average Rob en Pommelien Thijs onder leiding van twee ervaren arctic gidsen een extreem uitdagende tocht in Groenland, goed voor een tocht van 160 km in een ongerept en desolaat gebied en bij temperaturen tot  -40°. Het worden onvergetelijke momenten in een unieke omgeving, waarin de deelnemers geconfronteerd worden met de eigen limieten, zowel fysiek en emotioneel, maar ook met die van de groep.

Exclusief op GoPlay vinden we Liefdestips aan Mezelf. Gloria Monserez kruipt in de huid van Olivia, een jonge vrouw die op zoek naar liefde  een online onderzoek start waarbij ze liefdestips verzamelt en uitprobeert. Maar hierdoor wordt ze al snel vooral met zichzelf geconfronteerd.

Er is plaats voor humor met de gloednieuwe latenightshow Jan Jaap op Zondag waarin stand-up comedian Jan Jaap van der Wal en zijn nieuwsteam op satirische wijze het nieuws van de week fileert.  Hij krijgt elke week de hulp van een centrale gast en de huisband onder leiding van Flip Kowlier

Verder is er Boris. In deze roadtrip-reeks reist Jeroom samen met zijn twee vrienden Jonas Geirnaert en Bockie De Repper door het machtige Canada, op zoek naar  het mooiste plekje om daar de as van Jerooms broer Boris uit te strooien.

Entertainment krijgt in 2023 een prominentere plaats bij Play met de volledig nieuwe Vlaamse versie van MasterChef! - hét populairste  kookformat ter wereld - en de nieuwe muziekshow Tulpen uit Antwerpen. Tijdens de muziekwedstrijd coveren Vlaamse en Nederlandse artiesten (denk aan Willy Sommers, Kris Kross Amsterdam, Olivia en Tino Martin) een echte oorwurm van hun taalgenoten. Alles kan en alles mag binnen alle mogelijke genres, zolang het maar een Nederlandstalig nummer is. Tulpen uit Antwerpen wordt opgenomen in  de Play4-uitvalsbasis Play Zuid, in samenwerking met RTL4.  Showbizznieuws is het onderwerp in het dagelijkse Play Café, terwijl we in het nieuwe, dagelijkse zomerprogramma Changing Rooms Vlaanderen zien hoe buren een kamers uit elkaars huis onder handen nemen.

Play innoveert met de interactieve topfictiereeks Assisen. De kijker maakt deel uit van de grootste volksjury ooit van Vlaanderen en zal mee beslissen over schuld of onschuld in een moordzaak. Daarvoor zal de Vlaming week na week aandachtig moeten luisteren naar alle getuigenissen en elk pleidooi, die tot leven komen via flashbacks. Twijfel, discussie, argwaan en een spannende ontknoping vormen de basis. Klopt het wat de getuigen zeggen? Of zijn ze zelf verdacht? Het wordt een echte mindfuck. De waarheid komt pas na het verdict over schuld of onschuld aan het licht.

Play maakt alle content ook in 2023 beschikbaar via een helder en eenvoudig lineair schema. Om 20u actua van de dag in De Tafel van Vier, vanaf 21u onze prime time-titels. En op GoPlay kan je alle content bekijken waar en wanneer je wil. Trouwens, GoPlay titels zijn sterk vertegenwoordigd in de top 10 van de meest gestreamde programma's, wat nog maar eens bewijst dat de kijker bewust op zoek gaat naar onze content. En we krijgen niet alleen erkenning van de kijkers. Ook van jury’s met alleen al in de laatste maanden awards voor Grond, wtFOCK, Hacked, Patiënt Pedro en een Gouden Roos voor James De Musical.
—   ANNICK BONGERS, PROGRAMMADIRECTEUR PLAY MEDIA